Baynouna on valmistuessaan Jordanian suurin aurinkoenergiahanke.

Taaleri sijoittaa hankkeeseen hallinnoimansa Taaleri Aurinkotuuli -rahaston kautta. Baynouna on Taaleri Aurinkotuuli –rahaston ensimmäinen sijoitus aurinkoenergiatuotantoon.

Baynouna-aurinkopuisto, Jordania


Joulukuussa 2017 Taaleri hankki 30 prosentin omistusosuuden Jordaniassa sijaitsevasta 200 MW:n Baynounan aurinkoenergiahankkeesta.

200

Megawattia

740000

Aurinkopaneelia

Q1/2021

Valmistuminen

Baynouna lyhyesti

Sähköntuotantokapasiteetti 200 MWac / 248 MWdc
Aurinkopaneelit noin 740 000 kpl
Energiantuotanto 570 GWh
Vastaa 110 000 jordanialaisen kodin sähkönkulutusta
Pinta-ala noin 600 ha, vastaa noin 850 jalkapallokenttää
Sijainti 30 km itään Jordanian pääkaupungista Ammanista
Valmistuminen Arviolta vuoden 2020 Q1

Baynouna on Jordanian suurin ja koko Lähi-Idän yksi suurimmista aurinkoenergiahankkeista. Pinta-alaltaan hankealue on Helsingin Lauttasaaren kokoinen ja alueelle asennetaan muun muassa noin 740 000 erillistä aurinkopaneelia. Valmistuessaan sillä tuotettu energia tulee vähentämään hiilidioksidipäästöjä arviolta 360 000 tonnia vuodessa ja se tuottaa 3 % koko Jordanian vuosittaisesta energiankulutuksesta. Hankkeella tuotettu energia tullaan myymään Jordanian kansalliselle NEPCO-sähköyhtiölle 20-vuotisella sopimuksella. Aurinkopuisto saavuttaa täyden toimintakapasiteettinsa arviolta vuoden 2020 ensimmäisellä neljänneksellä.

Baynouna on yhteissijoitus Abu Dhabi Future Energy Companyn eli Masdarin kanssa. Masdar on yksi maailman johtavista uusiutuvan energian toimijoista ja sen omistaa Abu Dhabin valtion sijoitusyhtiö, Mubadala. Masdar on investoinut uusiutuvan energian hankkeisiin eri puolilla maailmaa. 

Baynouna- aurinkoenergiahankkeen kokonaisinvestointi on noin 210 miljoonaa euroa. Hankeen lainarahoituksesta vastaa muun muassa Maailmanpankkiryhmään kuuluva International Finance Corporation (IFC). IFC on rahoittanut hanketta itse (54 milj. USD) ja lisäksi varmistanut loput hankkeen vaatimasta lainarahoituksesta (134 milj. USD) viiden muun rahoittajan kanssa: Japan International Cooperation Agency, KfW, OPEC Fund for International Development, Alankomaiden Development Finance Company sekä Europe Arab Bank.

Baynouna on jo toinen onnistunut yhteishanke Taalerin ja Masdarin välillä. Taaleri ja Masdar ovat aiemmin sijoittaneet yhdessä Serbian suurimpaan tuulivoimahankkeeseen, Čibuk 1:seen. Taaleri osallistuu hankkeen rakennuttamiseen ja operointiin yhdessä Masdarin kanssa.

Jordania on sitoutunut kattamaan 15 prosenttia sähkönkulutuksestaan kotimaassa tuotetulla uusiutuvalla energialla vuoteen 2020 mennessä. Baynouna - hanke tulee auttamaan Jordanian valtiota saavuttamaan uusiutuvan energian tuotantotavoitteensa. Hankkeella tuotettu uusiutuva energia tulee korvaamaan 1.4 miljardia litraa Jordaniaan tuotavasta raakaöljystä. 

Taaleri mukaan Jordanian suurimpaan aurinkohankkeeseen

(Video englanniksi)